Saarijärvi info

Tervetuloa nauttimaan kauniista luonnosta, vesistöstä ja kulttuurista Saarijärvelle – Suomen sydänmaalle!

 

 

Saarijärvi on luonnonkaunis, vetovoimainen, terveen elämän kasvuympäristö – yrittämisen, osaamisen ja kulttuurin täyttämä kaupunki pohjoisessa Keski-Suomessa. Kaupunkimme keskusta on rakentunut kolmen järven; Saarijärven, Lumperoisen ja Herajärven väliselle saarekkeelle. Meillä voi asua järven rannalla ja keskustassa yhtä aikaa.

Saarijärvi sijaitsee Saarijärven-Viitasaaren seutukunnassa, Keski-Suomen maakunnassa. Kaupungissa asuu 9 646 ihmistä ja sen pinta-ala on 1 422,72 km², josta 170,92 km² on vesistöjä. Kaupunkimme juhli muutama vuosi sitten 150 vuoden täyttämistä . Tarjoamme asukkaillemme, kesämökkiläisille ja kaupungissa vieraileville monipuolisesti kulttuuripalveluja sekä harrastus- ja virkistysmahdollisuuksia.

 

Saarijärven asutus on Suomen vanhimpia – Pylkönmäen Selänpäänjoelta on löytynyt asuinpaikka yli 10 000 vuoden takaa.

Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runeberg asui Saarijärvellä vuosina 1823-1825 ja paikkakuntamme teki häneen ja hänen tuotantoihinsa suuren

vaikutuksen. Maamme-laulussa hän kuvailee kauniita maisemia, sellaisia joita hän koki ja näki kaupungissamme olon aikana. Kulje Runebergin jalanjälkiä,

koe jylhät Julmat Lammit, näe Paavon patsas Saarijärven kirkkopihalla ja tutustu Runebergin asumukseen Säätyläiskotimuseossa.

1800-luvulla elettiin sääty-yhteiskunnassa, jossa pääosa elannosta saatiin peltoviljelystä. J.L. Runeberg tutustui omakohtaisesti pettuleipään turvautuneeseen kansaan.

Näiden kokemusten kautta syntyi Saarijärven Paavo-runo, ihanteellinen kuva suomalaisesta talonpojasta, suomalaisuuden esikuvasta.

 

Saarijärven kulttuurikierros sisältää merkittäviä rakennuksia, kulttuurimaisemaa, veistoksia ja muistomerkkejä.

Tutustumisen arvoisia paikkoja on mm. Kivikauden kylä, Pyhä-Häkin kansallispuisto, Kulhan luonnonsuojelualue, Seitsämän järven melontareitti, Saarijärven koskireitti sekä Summassaaren Haikankärki.

 

 

 

Tutustu lisää Saarijärveen www.visitsaarijarvi.fi